Chinezen kopen zich in bij Auro Technologies

Aurotorium-2-1024x682Het Chinese Beijing Jetsen Technologies heeft een belang van 20% genomen in Auro Technologies uit Mol en betaalde daarvoor 24 miljoen euro. Het Kempense bedrijf werd in 2006 opgericht door de broers Guy en Wilfried Van Baelen als spin-off van Galaxy Studios. Met hun Auro 3D-technologie brengen ze driedimensionaal geluid in de cinemazaal.

Beijing Jetsen Technologies specialiseert zich in audio- en videotechnologie voor tv-zenders en is genoteerd op de beurs van Shenzhen. Vorig jaar realiseerde het een omzet van 400 miljoen euro. Auro Technologies richtte de voorbije jaren zijn pijlen ook naar de consumentenelektronica zoals de gamingindustrie, audiosystemen voor auto’s en hifi-installaties. De nieuwe Chinese partner wil met de Auro 3D-technologie mee die weg inslaan.

40% van markt
In 2012 nam ook Barco al een participatie van 10% in Auro Technologies en integreerde de technologie in zijn projectoren. Wereldwijd zijn er zo’n 550 cinemazalen uitgerust met Auro 3D, goed voor 40% van de markt in 3D-audio. De overige 60% is voor Dolby, dat met zijn Atmos-technologie een gelijkaardig product in de markt zette. Bijna alle grote filmstudio’s leveren hun films aan in 3D-audio. Voor de filmzalen betekent een vertoning in 3D-audio een flinke investering in apparatuur.