Chemiebedrijf JBF Global Europe zoekt operatoren

flesDe chemiegroep JBF Global Europe bouwt een polyethyleen teraftalaat plant (PET) op de site van BP Chemicals in Geel. De werken zijn ondertussen volop aan de gang. De nieuwe fabriek moet begin volgend jaar operationeel zijn. Het gaat om een project van 120 miljoen euro.

Dat de nieuwe fabriek vlakbij BP gebouwd wordt is niet toevallig. BP Chemicals produceert oa. PTA (gezuiverd tereftaalzuur) en PTA is de grondstof voor PET. Een pijplijn tussen BP en JBF  Global Europe zal dus voor een constante aanvoer van grondstoffen zorgen.

JBF Global Europe is de facto een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten. De onderneming is in handen van Indiase industriëlen die het geproduceerde PET naderhand naar India willen vervoeren waar het tot flessen verwerkt wordt voor bv. Coca Cola of Pepsi Cola. Volgens planmanager David Liu lopen de werken ondertussen perfect op schema. Geel zal normaal zo’n 1300 ton PET per dag produceren.

De nieuwe productie-eenheid zal werk bieden voor zo’n 140 mensen. Daarvan zijn er al verscheidene tientallen aan de slag. Ondertussen worden nog bijkomende mensen gezocht. ‘We zoeken onder meer hoogopgeleide ingenieurs en leidinggevenden, maar ook technisch geschoolde mensen, onder wie operatoren en onderhoudspersoneel. Onze voorkeur gaat uit naar een lokale verankering. Dit moet mogelijk zijn door een beroep te doen op afgestudeerde technische mensen via de Hogeschool Kempen (Thomas More),” zegt Liu. De aangekondigde sluiting van DOW in Tessenderlo is in dit opzicht een opportuniteit. JBF Global Europe organiseerde reeds twee sessies waarop een aantal werknemers van DOW een arbeidscontract tekenden.

De installatie zal werken volgens de laatste nieuwe ‘Melt To Resin’-technologie (MTR). Deze technologie is een uitvinding van het Zwitserse ingenieursbureau Uhde Inventa Fischer en wordt op dit moment slechts door een handvol plants wereldwijd toegepast. De technologie moet leiden tot een energiebesparing van 30 procent. De fabriek is ook in hoge mate geautomatiseerd.

Of de markt voor PET het op dit ogenblik niet bijzonder moeilijk heeft? Plantmanager David Liu geeft toe dat de markt effectief onder druk staat “maar op andere grondstoffenmarkten is dat net zo. Wij hopen dat de markten in de loop van het jaar zullen herstellen en dat we dus onze fabriek op gang zullen trekken op het moment dat de prijzen beter zijn. Wij hebben ten aanzien van onze concurrenten overigens een strategisch voordeel in de e ligging van onze fabriek vlakbij grondstoffenproducent BP.”