Certificaat voor staalatelier van Mathieu Gijbels

Foto Mark (1) kopieHet staalatelier van Mathieu Gijbels heeft van de Europese Commissie een CE-markering (EN 1090 certificaat) gekregen. Mathieu Gijbels kan voortaan staalstructuren op de markt brengen met het CE-certificaat als extra kwaliteitsgarantie en kan zelf eigen staal blijven produceren voor alle markten waarin het vandaag actief is.

Het staalatelier van Gijmacon, onderdeel van Mathieu Gijbels, realiseert staalconstructies voor industriële gebouwen en en is gevestigd in Meeuwen-Ellikom, in de gebouwen waar nv Mathieu Gijbels haar activiteiten in 1969 begon. Het atelier verwerkt jaarlijks 4.500 ton staal. Meer dan 95% van de productie is bestemd voor de eigen projecten van Mathieu Gijbels.

De toelating tot het aanbrengen van de CE-markering, een initiatief van de Europese Commissie, werd in juni toegekend door Lloyd’s Register uit Londen. “In ons staalatelier te Ellikom werken een 30-tal arbeiders die staalconstructies assembleren en lassen”, aldus Mathieu Vandersteegen, afdelingshoofd van het staalatelier. “Enkele jaren geleden hebben wij het staalatelier geprofessionaliseerd met een automatische zaag-boorstraat en een automatische hoek-ponslijn voor een efficiëntere werking en een verhoogde productiecapaciteit. Het streven naar een CE-marketing was een logische vervolgstap in een verdere optimalisatie van het staalatelier.”

Mathieu Gijbels startte in 2011 al met de procedure om het CE-certificaat te behalen. “Uiteraard moest aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om in aanmerking te komen”, aldus Mark Verhuizen, ingenieur bij Mathieu Gijbels. “Zo was het noodzakelijk dat ik een doorgedreven postacademische opleiding van twee jaar tot lasingenieur volgde, en diende het staalatelier striktere technische voorschriften voor productie te volgen. Deweg naar de certificering houdt immers ook een uitgebreid laskwaliteitsysteem in. Na een pré-audit in het voortraject, volgde einde mei 2014 de finale audit, die het licht op groen zette voor het CE-certificaat. Zo’n audit is geen formaliteit, maar een echt examen na drie jaar keihard werken en investeren. Wij behoren nu tot de eerste staalconstructeurs in België die het CE-certificaat behaald hebben.”

“Natuurlijk is zo’n CE-markering geen doel op zich. Maar het brengt toch een paar belangrijke voordelen met zich mee. Het is een essentieel deel van onze belofte van veilig bouwen voor onze klanten. We kunnen nu een gecertificeerde kwaliteitsborging van de productie voorleggen. Door deze markering kunnen we ons geproduceerd staal op de gehele Europese markt brengen. Verder kunnen we ook voor derden produceren indien dit nodig is. Dit steeds vergezeld van het nodige CE-certificaat. De verbeterde procedures zorgen er ook voor dat wij ons productieproces constant kunnen verbeteren en bijsturen. Een extra garantie voor onze klanten dus.”