Het Turnhoutse Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten, heeft een overeenkomst bereikt met spelletjesfabrikant Hasbro voor de productie van de populaire boetseerklei Play-Doh in zijn fabriek in East Longmeadow (Massachusetts – VS). Hasbro laat die nu nog in Turkije en China maken. Cartamundi nam in 2015 2 fabrieken van de Amerikaanse multinational over.

Cartamundi maakt nu al bekende Hasbro-producten zoals Monopoly, Candy Land, Risk en Cluedo. Jaarlijks gaan in de fabriek in East Longmeadow 30 miljoen Hasbro-spellen de deur uit.

Chris Van Doorslaer, CEO Cartamundi: “We zijn zeer trots dat we voor Hasbro in de VS 3 van hun merken mogen produceren: Monopoly, Magic: The Gathering en Plah-Doh. De toevoeging van Play-Doh zal onze samenwerking verder intensifiëren en ligt volledig in de lijn van onze strategie om samen met onze klanten te groeien.”

20 extra jobs
De groei van de merken resulteerde al in de aanwerving van 30 bijkomende medewerkers in de productie-eenheid van East Mongmeadow. Tegen de tijd dat de Play-Doh-productielijn operationeel is, komen er nog eens 20 mensen bij. Samen met tijdelijk personeel brengt dat het aantal in de fabriek op 480. Sinds Cartamundi de fabriek in 2015 overnam, noteerde die een groei van 13,5%.

“We herbekijken geregeld onze global sourcing-strategie en maken afspraken om de productie te optimaliseren”, zegt voorzitter en CEO Brian Goldner van Hasbro. “We bezitten zelf geen fabrieken, maar laten de producten fabriceren bij een wereldwijd netwerk van partners. Dit model laat ons toe om afspraken te maken wanneer zich opportuniteiten voordoen.”