Cartamundi is Belgisch-Amerikaanse Onderneming van het jaar

Cartamundi HQ Turnhout building entranceBelCham, de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel, reikt jaarlijks prijzen uit aan bedrijven en personen die actief zijn op de Amerikaanse markt en de band tussen België en de VS versterken. Dit jaar gaat de onderscheiding van Onderneming van het jaar naar de Turnhoutse speelkaartenproducent Cartamundi. Sinds begin deze maand is de overname door Cartamundi van twee fabrieken van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro volledig rond. De kamer van koophandel looft Cartamundi voor het succesvolle parcours dat het bedrijf aflegde sinds zijn start in de VS in 1994.

Cartamundi noteerde vorig jaar een omzet van 199 miljoen euro en heeft wereldwijd in tien landen 1.600 werknemers in dienst. Met de twee productiebedrijven van Hasbro in de Verenigde Staten en Ierland erbij gaat die omzet omhoog met zo’n 150 miljoen dollar en komen er nog eens 500 werknemers bij, met daar bovenop nog heel wat tijdelijke werknemers.

“Wanneer we in 1994 in de VS begonnen, konden we alleen maar dromen van een moment als dit”, zegt CEO Chris Van Doorslaer in een reactie.

Vorige laureaten van de Belgisch-Amerikaanse Onderneming van het jaar waren Acquia (2014), Fagron (2013), Brussels Airlines (2012) en Le Pain Quotidien (2011). De trofee werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse gala-avond van BelCham in New York. De organisatie vertegenwoordigt zo’n vierhonderd bedrijven.