Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout heeft vandaag 2 nieuwe zalen voorgesteld: Harten 5 en de Zaal van de Toekomst. Het ontwerp van deze laatste gebeurde in samenspraak met Cartamundi uit Turnhout, wereldleider in de productie van kaarten en bordspellen. Het museum dankt zijn ontstaan aan de traditie van de Turnhoutse kaartenmakers.

In de nieuwe Zaal van de Toekomst kunnen bezoekers speelkaartenapps proberen, een digitale quiz of een geheugenspel spelen, een interactieve tijdlijnwolk raadplegen en door de verkleedmogelijkheden originele selfies nemen. “Speelkaarten hebben niet alleen een boeiend verleden, maar ook een grote toekomst”, benadrukt museumdirecteur Filip Cremers.

De andere nieuwe museumzaal Harten 5 vertelt de geschiedenis en het gebruik van speelkaarten in 5 thema’s. Het grootste deel van de kaarten, prenten, gravures, boeken en objecten wordt voor het eerst aan het publiek getoond. Sommige originelen zijn omwille van veilig behoud door een reproductie vervangen.

Unieke verzameling
Het museum beschikt daarnaast over een verzameling drukpersen en machines die uniek zijn en je de evolutie van de productie laten volgen. Sluitstuk van dit onderdeel is een gigantische, 19de-eeuwse stoommachine. Tweemaal per maand tonen de drukkers van het museum het productieproces van speelkaarten op de historische drukpersen en zetten daarbij ook de stoommachine in gang.