Carrefour België heeft vandaag een reorganisatieplan bekendgemaakt dat over heel het land 1.233 jobs kan kosten. Voor de Kempen houdt dat in dat de hypermarkt in Turnhout kleiner zal worden gemaakt. De hypermarkt in Westerlo (Voortkapel) wordt een gewone supermarkt.

De ontslagen vallen zowel op de hoofdzetel in Evere als in de hypermarkten. Twee verlieslatende hypermarkten worden gesloten: die van Genk en 1 in de buurt van Luik.

Kosten drukken
In een mededeling laat het bedrijf weten dat de ingreep noodzakelijk is om de kosten te drukken en aanzienlijk te investeren in de toekomst. Zo wil de Franse supermarktketen inzetten op e-commerce, de huismerken en verse en biovoeding. “De sector krijgt af te rekenen met talloze nieuwe uitdagingen en ingrijpende veranderingen. De concurrentie wordt steeds diverser en groeit sterk aan.”

Het reorganisatieplan zou geen gevolgen hebben voor de 443 Market-supermarkten en de 296 Express-winkels in ons land. Bij Carrefour België werken 11.500 mensen, die 4,4 miljard euro omzet bij mekaar werken.

De komende dagen starten onderhandelingen tussen directie en vakbonden. Deze laatste reageren onthutst op de aankondiging.