Camping Houtum in Kasterlee, deel van Groep Van Eyck, lanceert een win-winlening waarmee het maximum 150.000 euro wil ophalen. Het bedrijf zoekt kapitaal voor uitbreidingswerken aan het dienstgebouw en voor de bouw van nieuwe chalets voor de verhuur. “We zochten een alternatief voor een financiering via de bank”, zegt Vic Van Eyck, verantwoordelijke van de camping.

Met een win-winlening stimuleert de overheid particulieren om rechtstreeks te investeren in ondernemingen. De lening heeft een vaste looptijd en het bedrijf kan tot maximum 200.000 euro lenen, terwijl de rentevoet dit jaar niet meer dan 2% mag bedragen. Daarnaast geniet de ontlener van een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal. Aan de lening is een risico verbonden. Gaat de onderneming failliet, dan dekt de overheid maximum 30%. Dit jaar bestaat de win-winlening precies 10 jaar.

Meteen interesse
“Wanneer we naar de bank stappen voor een hypothecaire lening, betalen we daar altijd heel wat kosten op, onder meer notariskosten. Bovendien betaal je al snel 4,5% intrest. Binnen de Groep Van Eyck hebben we in het verleden nog al eens een win-winlening georganiseerd. Dat doen we nu opnieuw”, aldus nog Vic Van Eyck.

De looptijd bedraagt 5 jaar, de intrest 2% met een bonus het eerste jaar en de intekenperiode loopt af op 31 maart. “We rekenen op minstens 50.000 euro, hopen op 100.000 euro en bij 150.000 euro sluiten we zeker af”, vertelt de zoon van horecaondernemer Jan Van Eyck. “Afgelopen weekend hebben we het initiatief gelanceerd bij onze klanten en tot onze verbazing was er al meteen interesse bij een 5 à 6 personen. Verder richten we ons tot de familie, buren en andere mensen uit de streek. Sowieso kunnen ze straks altijd komen zien wat er met hun centen gebeurt.”