Campine viert 100 jaar

Het non-ferrobedrijf Campine uit Beerse heeft heel discreet zijn 100ste verjaardag gevierd. Die bescheidendenheid typeert de onderneming voluit. Campine is een toonaangevend bedrijf in de productie van antimoonoxide en loodrecyclage.

Met een omzet van pakweg 181 miljoen euro (2011) heeft Campine al die jaren een sterke marktpositie bereikt. Sinds de officiële opstart in 1912 is het bedrijf weliswaar opgesplitst in het huidige Campine en buurman Metallo-Chimique doch dit heeft beide bedrijven er niet van weerhouden om internationaal sterk door te stoten. Het antimoonoxide van Campine wordt vandaag vooral gebruikt als brandvertragend middel in kunststoffen. De productie aan lood werd de laatste jaren vooral omgebogen naar de recyclage van lood.

Campine is overigens beursgenoteerd. Het aandeel is vrij onbekend en wordt daarom niet sterk verhandeld. 70% van het kapitaal is trouwens in handen van de Duitse familie Hempel.

Gedelegeerd bestuurder, de Nederlander Geert Krekel gelooft sterk in de toekomst van Campine. “Ondernemers moeten meer op de lange termijn denken,” zegt hij. “Ook wij hebben de productie in dit bedrijf al herhaaldelijk geherstructureerd. Na 100 jaar zegt dit wel wat.”

Bij Campine werken zo’n 180 mensen.

Verwant en interessant: