Het recyclagebedrijf Campine uit Beerse riskeert een flinke boete van de Europese antitrust organisatie. Dat schrijft vandaag De Tijd, die zich baseert op berichtgeving door het persagentschap Reuters. Het Kempense bedrijf wordt ervan beschuldigd prijsafspraken te hebben gemaakt met het Britse Ecobat Technologies en het Franse Recylex om de prijs van te recycleren loodbatterijen laag te houden. Een 4de betrokken partij, Johnson Controls International, ontsnapt aan een boete omdat het de Europese Commissie op de hoogte bracht van het kartel.

Het Europese onderzoek startte in 2012 en gaat terug tot 2009. De activiteiten hebben betrekking op België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Door de prijsafspraken zouden schroothandelaars verlaagde prijzen voor hun loodbatterijen hebben gekregen. De bedrijven kopen vooral oude autobatterijen aan, halen er het lood uit zodat het opnieuw kan worden gebruikt.

Ondernemingen die de Europese concurrentieregels niet respecteren, kunnen een boete krijgen tot 10% van hun jaaromzet. Volgens Reuters wordt de boete binnen de maand uitgesproken en het baseert zich daarvoor op bronnen bij het onderzoek.

Campine verklaarde eerder dat het altijd volgens de wet heeft gehandeld en geeft nu geen verdere commentaar.