Campina EnergieDe burgercoöperatieve Campina Energie, die vanuit Turnhout initiatieven ontwikkelt rond hernieuwbare energie, wil dat burgers via coöperaties kunnen investeren in het kapitaal dat Eandis nodig heeft voor de energietransitie. “Burgercoöperaties zoals Campina Energie bewijzen dat mensen zich sterk betrokken voelen met alles wat er gebeurt rond energie”, zegt Wout Baert, voorzitter van Campina Energie. “Het is dan ook vreemd dat sommige van onze overheden blijven kiezen om een gegarandeerd rendement naar Parijs en nu zelfs China te laten vloeien, terwijl mensen hier op hun spaarboekjes amper een habbekrats verdienen.”

Die inbreng vanuit burgers is geen utopie, volgens Campina Energie. Begin dit jaar bewees de coöperatie dat het op minder dan 3 weken tijd meer dan 500.000 euro kon ophalen en dat er bij burgers een enorm potentieel is. Met een gegarandeerd rendement van 4%, zoals Eandis belooft, moet het zeker lukken om via coöperatieve inbreng een deel van de kapitaalsverhoging van Eandis te financieren.

Trage politiek
“Sinds de klimaattop van Parijs, maar ook daarvoor al, is bij mensen het bewustzijn aanwezig dat er wat moet veranderen, maar het lijkt alsof burgers sneller willen veranderen en de politiek maar traag volgt. Dat je kan investeren in hernieuwbare energie, in de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, én er nog een cent aan overhouden, klinkt velen als muziek in de oren. Waarom maken we daar dan geen gebruik van?” aldus nog Wout Baert.