Campina Energie: Kempense stroom uit wind en zon

Voorzitter Wout Baert van Campina Energie.

Voorzitter Wout Baert van Campina Energie.

Met het plaatsen van de nodige handtekeningen bij notaris Van Haeren in Turnhout is de cvba Campina Energie een realiteit. De coöperatieve neemt zich voor een nieuw en boeiend Kempens energieverhaal te schrijven.

Voorzitter Wout Baert: “Cvba Campina Energie staat vandaag – samen met de Kempense burgers – klaar om niet alleen om haar plek op te eisen in projecten van hernieuwbare energie maar ook om er zelf te ontwikkelen. We hebben vandaag contacten met verschillende projectontwikkelaars in windenergie, maar bekijken ook zelf de aanleg van grotere zonnepaneelinstallaties op bedrijfsgebouwen en scholen. De juridische structuur die we vandaag aannemen, laat zien dat het ons menens is en dat het niet bij ideeën zal blijven. Samen met onze coöperanten willen en zullen we transparant en democratisch beslissen over onze participaties en projecten.”

Zes concrete projecten
De coöperatie onderzoekt op dit ogenblik zes concrete projecten verspreid over het arrondissement Turnhout waaraan ze wil meewerken of die ze zelf zal opstarten: drie windmolenprojecten, twee grote installaties met zonnepanelen en een educatief project i.s.m. Kamp C in Westerlo. Het windmolenproject Turnhout Zuid, dat Campina Energie samen met Eneco wil realiseren, is daarvan het verst gevorderd. Verder is cvba Campina Energie in gesprek met heel wat gemeentebesturen en geïnteresseerde partners.

Tergelijk wil Campina Energie volgende maanden een informatiecampagne opzetten om geïnteresseerde coöperanten, gemeentebesturen en verenigingen te informeren over de concrete plannen en de wijze waarop mensen kunnen participeren.