Café Foli-A in Retie, 1 van de bekendste kroegen van de Kempen, gaat dan toch niet onder de sloophamer. Mollenaar Koen Van Beckhoven neemt de zaak over. Vrijdag 2 februari is de heropening al een feit.

Café Foli-A kent zijn gelijke niet. De toog is volledig opgebouwd uit sigarenkistjes en de bierglazen staan in oude tv-toestellen. En zo is er voor het interieur nog heel wat ander recuperatiemateriaal gebruikt.

De verbazing en verontwaardiging bij de klanten was groot wanneer uitbater Yves Schellekens wegens andere drukke bezigheden eind vorig jaar aankondigde de zaak te willen stopzetten. Het pand zou worden afgebroken en er gingen appartementen in de plaats komen.

Dat was buiten een paar klanten gerekend, onder wie ondernemer Maty Van Geirt (Hapjes & Co, Fingerfood Truck, Foodtruckfestival,…). Ze richtten de Facebook-groep Red de Foli-A op, die al snel meer dan 1.000 volgers kreeg, en riepen kandidaat-overnemers op om zich te melden.

Uitgelezen kans
“Ik ben in december naar de infoavond geweest die Maty en Freddy Spaepen organiseerden”, zegt de nieuwe uitbater Koen Van Beckhoven. “Ik was zelfs 2 tot 3 jaar geleden al eens met Yves Schellekens gaan babbelen omdat er toen al sprake was dat de zaak over te nemen stond. Maar de vraagprijs ging mijn petje te boven. Na de infobijeenkomst eind december heb ik alles nog eens laten bezinken en gaan rekenen. Nadien heb ik beslist om de stap te zetten.”

Koen Van Beckhoven is 29 jaar en woont in Mol. Hij neemt zijn achternicht Tinne Verswijvel in dienst om het café mee uit te baten. Zelf heeft hij voor en na altijd in cafés gewerkt.

“Ik vind de Foli-A een prachtig café, zo’n schoon zaak moet blijven bestaan. Ik kwam er wel eens, maar niet dat ik er vaste klant was. De zaak overnemen was een uitgelezen kans. Aan het concept ga ik niet veel veranderen en zelfs de openingsuren blijven voorlopig dezelfde. Muziek zal een belangrijke rol blijven spelen.”

1 januari ging de Foli-A dicht onder de vorige uitbater, 2 februari heropent de zaak onder de nieuwe.