De naar verwachting 600 bezoekers aan het netwerkevent Réveillon van Voka-Kempen op 7 december zullen naar huis gaan met een bijzonder geschenkje. Wat het wordt, mogen we niet verklappen. Alleen dat het een resultaat is van een samenwerking tussen TrashDesign.be uit Geel en Lidwina in Mol. Of toch: de ene heeft het gemaakt en de andere gevuld.

Onder de naam TrashDesign.be verwerkt de Kringwinkel Zuiderkempen materialen als plastic banners, stoffen en hout tot nieuwe producten. “Vooral de plastic banners zijn populair. Ze worden herwerkt als draagtassen, fietstassen of pennenzakken”, vertelt Nico Peeters van TrashDesign.be.

Nog meer bijzonder is dat de spullen worden gemaakt door mensen die op weg zijn naar een nieuwe plaats in het reguliere arbeidscircuit. “Het gaat zowel om mensen die zwakker staan op de arbeidsmarkt of een handicap hebben, als hoogopgeleiden na bijvoorbeeld een burn-out”, aldus nog Nico Peeters.

Verdere invulling
De komende Réveillon, een groot netwerkevent dat plaatsvindt bij Adams Polendam in Beerse, staat in het teken van duurzaamheid en recyclage. Het sprak voor zich dat het afscheidscadeautje in die richting moest gaan. Omdat de opdracht voor TrashDesign.be te groot was om alleen te doen, bracht Voka-Kempen hen in contact met maatwerkbedrijf Lidwina in Mol, met net geen 500 medewerkers in dienst. 85% zijn mensen met een lichte mentale handicap. Daar gebeurt de verdere invulling van de opdracht.

“Het is mooi om te zien hoe deze 2 bedrijven mekaar vonden naar aanleiding van onze Réveillon”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kempen. “De manier waarop ze niet alleen materialen een nieuw elan geven maar ook mensen kansen geven, verdient onze steun en waardering.”

Voor Réveillon zijn op dit moment al 530 mensen ingeschreven. De organisatie verwacht opnieuw af te sluiten op 600 deelnemers. Het wordt alleszins de laatste Réveillon in de huidige constellatie. In januari 2018 fuseert Voka-Kempen met Mechelen.