Business angels coaches helpen Online Apotheek groeien

Een apotheek als webshop lijkt wel vloeken in de kerk, lezen we in de allereerste nieuwsbrief van SIM Belgium. Ellen De Smet en Pieter Nauwelaerts van Apotheek Nauwelaerts in Itegem zijn echter ondernemers die met het online gebeuren ‚apotheek-online.be’ inspelen op een nood in de markt. De online shop wil gezondheidsdienstverlening combineren met zakelijke klantenservice. Op de onlineapotheek vinden bezoekers informatie en kunnen ze geneesmiddelen, cosmeticaproducten en gezondheidsproducten vanuit hun zetel bestellen.

Raar? „Neen hoor, zolang je de wettelijke en deontologische richtlijnen volgt, kan dit perfect”, zegt Elke De Smet. „Ook online kan je als apotheker een meerwaarde bieden.” Het koppel wilde zich in deze groei laten begeleiden en om de toekomst en de invulling van de onlineapotheek strategisch uit te werken, gingen Elke De Smet en Pieter Nauwelaerts in zee met SIM Belgium. „We hadden nood aan een klankbord en feedback. Het traject „High Potential Starter” met hun Business Angel Coaches leek ons ideaal. Dankzij onze coach vonden we sneller de antwoorden die we zochten voor onze groei, organiseren we onze logistiek efficiënter en krijgen we een helderder zicht op ons potentieel.”

Boudewijn Dupont van SIM Belgium: „We bieden sterke groeibedrijven, beloftevolle starters en vernieuwers strategische businessondersteuning via onze Business Angel Coaching-trajecten. Het onlineapotheek-gebeuren is zo’n high potential starter die wij begeleiden. Onze opdrachtgevers vinden in onze doorwinterde Business Angel Coaches een klankbord en een krachtige groeipartner die zijn kennis en netwerk zo’n 7 tot 10 halve dagen per jaar ter beschikking stellen. Daarnaast kan onze opdrachtgever rekenen op de input van onze ‚advisory boards’ waarbij de Business Angel Coach die het project trekt, geruggesteund wordt door een 7-tal andere Business Angel Coaches met complementaire achtergronden. Op die manier krijgt de zaakvoerder een totaalbeeld van zijn bedrijf en groei-uitdagingen. Daarnaast organiseren we halfjaarlijks infosessies en netwerkmomenten met andere bedrijfsleiders en coaches. Onze coaches zijn stuk voor stuk doorwinterde ondernemers die zelf groeitrajecten hebben doorlopen, die groei kennen en  de taal van de ondernemer spreken.”

Is zo’n traject dan niet ongelooflijk duur? „Onze Business Angel Coaches zijn niet zozeer gedreven door een financiële insteek. Zij willen vooral hun kennis en ervaring en hun netwerk delen. Natuurlijk krijgen zij een vergoeding, maar onze trajecten zijn echt laagdrempelig. Bovendien zijn we gecertificeerd partner van de KMO-Portefeuille.”

SIM Belgium begeleidde in 2013 24 groeibedrijven in een Business Angel Coachingstraject. Samen realiseerden deze ondernemingen vorig jaar een omzet van 103 miljoen euro en stelden ze 1.234 mensen tewerk. De SIM Belgium High Potential Starters verwezenlijkten een gemiddelde omzetgroei van 28 procent en vertoonden een gelijkaardige tewerkstellingsgroei.