OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen jaar geleden ging Jorge Leysen in Herentals van start met Brouwerij Leysen en een brouwketel van 200 liter. Om de vraag te kunnen volgen, kocht hij intussen een ketel van 400 en 500 liter bij, wat hem in staat stelt om nu zo’n 800 liter per brouwdag te produceren. “Het eerste jaar brouwde ik 10.000 liter. Volgend jaar wil ik een verdubbeling”, zegt hij.

Voor de jonge ondernemer is de brouwerij nog altijd een bijberoep, maar hij kijkt verder. “Mijn grote voorbeeld zijn de mannen van ’t Nest in Turnhout. Daar wil ik over 5 tot 6 jaar naartoe: een grote, eigen brouwerij en met medewerkers.”

Uitbreiding
Voor het zover is, investeert hij elke euro winst in bijkomende capaciteit. In april jl. installeerde hij een extra brouwketel van 400 liter en vorige maand nog een bijkomende van 500 liter. “Nu staat alles nog bij mij thuis, maar het wordt te krap. Daarom denk ik er ernstig aan om in de buurt iets te gaan huren waar ik kan bottelen en voor opslag.”

Brouwerij Leysen maakt 3 eigen bieren onder de naam Baskwadder (blond, tripel en donker). Binnenkort komt daar een tijdelijk winterbier bij. Daarnaast produceert hij 4 andere bieren voor derden. “Ook de volumes van die bieren blijven stijgen”, zegt hij. De verkoop van Baskwadder situeert zich vooral lokaal: via cafés en drankenhandels in en rond Herentals.

Ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan organiseert hij op 10 december een opendeurdag in zijn brouwerij aan de Meivuurstraat in Herentals.