Zaterdagavond heeft het gebrand bij Biobest in Westerlo, actief in hommelbestuiving en biologische gewasbescherming. Vermoedelijke oorzaak is een defecte schakelkast. Een kweekcel voor mijten werd vernield. Door het snelle ingrijpen van zowel het eigen permanentieteam als de brandweer kon erger worden voorkomen.

Peggy Bogaerts, lid van de R&D-afdeling en verantwoordelijk voor de permanentie dit weekend: “Ik ontving een automatische waarschuwing op zaterdagavond. Omdat ik op de melding zag dat de temperatuur veel te snel opliep, heb ik er ook meteen Joris Lievens van onze technische dienst bijgeroepen. Binnen ons permanentieteam staat 24 uur op 24 iemand paraat die in de buurt van het bedrijf woont. We gingen meteen ter plaatse en zagen dat er iets ernstigs aan de hand was. Dankzij een regelmatige training wist ik ook precies wat me te doen stond. We beslisten meteen om de brandweer erbij te halen en de cel zelf niet te openen. De brandweer was snel ter plaatse en we zijn er in geslaagd de schade te beperken tot één enkele kweekcel.”

Leveringen garanderen
Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest: “Uiteraard doen we verder onderzoek naar de oorzaak van het incident en zullen we in functie daarvan bijkomende maatregelen nemen. Dankzij de inzet van onze medewerkers en een goede preventieve planning die erop gericht is extra vraag of onvoorziene problemen in productie op te vangen, heb ik er vertrouwen in dat we de continuïteit van onze leveringen naar onze klanten optimaal gaan kunnen garanderen.”

Biobest is actief in meer dan 60 landen.