Bouwwerken bij Belgoprocess opgestart

belgoprocessHet jaagpad langs het kanaal Bocholt-Herentals is tussen Sas 5 en Sas 6 al omgelegd. Dit duidt erop dat de werkzaamheden voor het bergingsproject van radioactief afval bij Belgoprocess op gang getrokken zijn. Er komt een loskade nabij de fabriek. Ondertussen worden ook de plannen voor een caissonfabriek en een zogenaamde monolietenfabriek concreet.

De Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) koos eerder voor Dessel als opslagplaats voor laag radioactief afval. Belgoprocess zal het proces mee aansturen. Op het terrein van de fabriek komen de installaties die er moeten voor zorgen dat het nucleair afval in veilige omstandigheden kan gestockeerd worden.

De bouw van een aanlegsteiger is een eerste stap. De geplande loskade moet dienen voor de aanvoer van materiaal en grondstoffen voor de bouw van een caissonfabriek en de constructie van een monolietenfabriek. De caissonfabriek zal de betonnen kisten maken waarin het laagactief en kortlevend afval zal worden opgeborgen, zegt Bart Thieren van Belgoprocess. De monolietenfabriek zal er dan vier vaten van telkens 400 liter radioactief afval in opslaan en laten dicht cementeren. De zogenaamde monolieten worden dan opgeslagen in de fabriek in afwachting van de overbrenging naar de bergingsmodules.

Wie de caissonfabriek zal exploiteren moet nog uitgemaakt worden. De monolietenfabriek zal bediend worden door Belgoprocess. Daartoe worden nu de nodige vergunningen aangevraagd. Het gebouw moet in de zomer van 2016 klaar zijn.

Ondertussen is Wim Van Laer na het ontslag van Walter Bogaerts aangetreden als directeur-generaal a.i. Van Laer was tot nog toe productiedirecteur van Belgoprocess.