bouwverlofIn de provincies Antwerpen en Limburg en de regio’s Leuven en Sint-Niklaas start vrijdag 11 juli de bouwvakantie. In Brussel en Halle-Vilvoorde is die dan al een week bezig. Oost- en West-Vlaanderen beginnen 18 juli en de regio Lokeren en Hamme pas op 22 juli.

Uit een rondvraag van sectororganisatie Bouwunie blijkt dat bijna een kwart van de bedrijven nog even doorwerkt tijdens de vakantie om een achterstand in te halen. “Onder andere door het slechte weer van de jongste weken waardoor heel wat bouwprojecten vertraging opliepen. Bij iets meer dan de helft gaat het om een aantal dagen tot een week uitstel”, aldus de Bouwunie.

Aanbeveling
De sluiting wegens jaarlijkse vakantie is slechts een aanbevolen collectieve regeling voor bouwbedrijven met personeel. Wie wil, mag daarvan afwijken. Dit is bijvoorbeeld het geval voor bepaalde bedrijven die wegwerkzaamheden uitvoeren om ervoor te zorgen dat er geen verkeershinder meer is tegen september. Afwijken van de collectieve sluitingsperiode gebeurt voor de rest niet vaak, enkel als het echt noodzakelijk is, omdat de collectieve regeling voordelen biedt op vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minst vertraging op. De zelfstandigen kiezen hun vakantie altijd zelf. “Maar 30% volgt ook de collectieve vakantieregeling van hun regio”, weet de Bouwunie.

Op 2 augustus gaan de bouwvakkers in de Kempen weer aan de slag. Maar daar hoeven ze nu nog niet aan te denken. Eerst genieten van die welverdiende vakantie.