Bouwproject in Molse dorpskern verenigt wonen, werken en leven

KleppendalGroep Verbruggen investeert met zustermaatschappij Ruverba in een polyvalent gebouw aan de Venakker in Mol, tussen het gebouw van de Belastingsdienst (FOD) en de vestiging van Groep Verbruggen zelf.

„Het bouwconcept, Kleppendal, verenigt leven wonen en werken op een plek niet ver van de dorps- en stadskern”, licht Urbain Verbruggen toe. „Op een bouwoppervlakte van 1.000 m2 zal het gelijkvloers ruimte bieden aan een viertal loodsen voor kleine ondernemingen, kmo’s of zelfstandigen. Op de eerste verdieping komt kantoorruimte; daarboven vier lofts van 150 à 200 m2.”

Het bouwproject ligt op geen 300 meter van de Nete en grenst dus aan natuurgebied. Groep Verbruggen besteedt bijzonder veel aandacht aan de architectuur om het project zo veel mogelijk te integreren in de omgeving. Het ontwerp en de uitwerking is van de hand van P.edarchitecten (Mol). Het pand is duurzaam gebouwd met prefab-elementen, uiterst luchtdicht en thermisch hoogstaand geïsoleerd. Alle oppervlaktewater wordt opgevangen en herbruikt en de beperkte energiebehoefte wordt ingevuld met hernieuwbare energiebronnen, geothermisch en fotovoltaïsch.

„Om dit project mee te realiseren, hebben wij een betrouwbare partner aangetrokken. We kozen voor Group Ivo Gijbels omwille van hun scherpe prijs en hun flexibiliteit tijdens de besprekingen. Group Ivo Gijbels staat in voor de ruwbouwwerken en maakt alles winddicht, wij werken het gebouw verder af. Groep Verbruggen heeft heel wat bouwknowhow in huis, maar investeert liever meer tijd in het ontwikkelen, coördineren en opvolgen van bouwprojecten dan het zelf bouwen ervan.” aldus Verbruggen.

Voor Group Ivo Gijbels is dit project alvast een belangrijke referentie. „We zijn een Limburgs bedrijf en willen meer projecten buiten onze provincie realiseren. Dit project hier in Mol bewijst alvast dat wij ons niet alleen thuis voelen in  staalbouw, maar ook in betonconstructies of, zoals bij dit concept, een combinatie van beide”, zegt commercieel verantwoordelijke Steven Brusselmans.

Het wonen-leven-werken concept in Mol is goed voor een investering van 2 miljoen euro. De werkzaamheden starten na het bouwverlof. Groep Verbruggen wil het gebouw volgend jaar voor het bouwverlof klaar hebben. De units worden verkocht of verhuurd.

Groep Verbruggen omvat vier vennootschappen: Verbruggen Infrastructuur (wegenbouwkundige realisaties, bouw- en hekwerk), Verbruggen Tuinarchitectuur, Handelskwekerij Binnenmansheide (kweken en leveren van planten- en boomsoorten) en Projectontwikkelaar Ruverba. De groep stelt zo’n 60-tal mensen te werk.

Verwant en interessant: