Bouwonderneming Ooms uit Rijkevorsel heeft ook dit jaar weer deelgenomen aan de actie Techklas van Unizo. De organisatie wil daarmee het belang van technische beroepen onderlijnen. Bij Ooms kwam een 100-tal potentiële bouwvakkers-in-spe muurtjes metselen, planken schuren en dakpannen leggen. De kinderen kwamen van een plaatselijke basisschool.

In heel Vlaanderen namen 2.200 leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs in 112 deelnemende bedrijven deel aan de actie Techklas. Zo konden ze proeven van een heleboel technische beroepen.

“We kunnen het belang van die technische opleidingen niet sterk genoeg benadrukken”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt over het doel van de Techclass. “Nog al te vaak kiezen leerlingen met sterke technische interesses en talenten voor algemene opleidingen omdat zij – en hun ouders – denken dat die betere kansen bieden op de arbeidsmarkt. Terwijl heel veel werkgevers schreeuwen om meer technisch geschoolde medewerkers, waarvoor ze de vacatures nauwelijks ingevuld krijgen. Mijn oproep aan leerlingen met handen aan hun lijf is dan ook: ga voluit voor je passie en talenten. Een technische opleiding is overigens ook de perfecte opstap naar een eigen zaak in een technische sector.”

Bouwonderneming Ooms had voor de leerlingen tijdens de rondleiding een zoektocht naar letters georganiseerd die samen een woord vormden. Het familiebedrijf bestaat 63 jaar en specialiseert zich in woningen sleutel op de deur.