Foto karel Beneens webMaandag 4 januari is Karel Beneens overleden. Karel was voormalig zaakvoerder van Bouwbedrijf Beneens in Olen. Hij werd 67 jaar.

Na een zwaar motorongeval op 2 augustus vorig jaar belandde hij in een coma waaruit hij pas na weken langzaam ontwaakte. Hij voerde een moedige strijd voor herstel en doorstond tal van operaties. Nadat zijn gezondheidstoestand tijdens de kerstvakantie onverwacht verslechterde, overleed hij maandagavond in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Toonaangevend bouwbedrijf
Karel Beneens werkte na zijn studies enige tijd als boekhouder voor Amoco, maar vervoegde al in 1971 het bedrijf van vader Jozef Beneens. Samen met zijn broers Staf en Herman vormde hij het schrijnwerkbedrijf om tot een toonaangevende algemene bouwonderneming met sterke focus op interieur- en winkelinrichting. Omzet, klantenbestand en het aantal werknemers groeiden gestaag en vandaag geniet het familiebedrijf een ijzersterke reputatie tot ver buiten de Kempen. Onder de leiding van Karel won het bedrijf verscheidene vakprijzen en awards en het werd in 2014 in de Trends top 5 van innovatieve ondernemingen genomineerd.

Al enkele jaren geleden zorgde Karel met broer Staf voor de succesvolle overdracht naar een derde generatie. Het bedrijf wordt nu geleid door Karels en Stafs respectievelijke zonen Joeri en Jo Beneens. Het zusterbedrijf Beneens Alucon wordt geleid door broer Luc Beneens.

Duurzaam ondernemen
Hoewel de opvolging geregeld was, bleef Karel de afgelopen jaren nog bijzonder actief in het bedrijf. Zijn pensioen schoof hij voor zich uit. Naast het opvolgen van de financiën en enkele grotere woonprojecten kon hij zich wijden aan zijn grote passie: duurzaam ondernemen. Voor zijn bedrijf ontwikkelde hij een duurzame toekomststrategie die resulteerde in tal van initiatieven ter verkleining van de ecologische voetafdruk. Karel was een veelgevraagd spreker op studiedagen en zijn duurzaamheidsbeleid werd door universiteiten, werkgevers- en overheidsorganisaties als voorbeeld gebruikt, iets wat hem bijzonder trots maakte.

Zijn twee laatste grote projecten waren de bouw van een bijkomend kantoorgebouw in houtmassiefbouw en de technologisch indrukwekkende verwarmings- en stroomopwekkingsinstallatie die het bedrijf energieonafhankelijk maakt. Vanuit het ziekenhuis volgde hij de evolutie van de werken nog op. De afronding ervan, binnen enkele weken, zal hij helaas niet meer mogen meemaken.

Karel Beneens zal herinnerd worden als een bijzonder getalenteerd en sterk zakenman met een groot hart voor natuur en mensen, die zijn leven in het teken stelde van de groei van het familiebedrijf en de economische ontwikkeling in zijn geboortestreek. De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag plaats in de kerk van Oevel.