Bouwgroep Van Roey bouwt 10.800 m2 zero energy building

AGC-luchtfotoVan Roey uit Rijkevorsel heeft in Louvain-la-Neuve het hoofdkantoor voor AGC Glass Europe met 10.800m² bruto oppervlakte, als één van de eerste zero energy buildings van deze omvang, gerealiseerd. Van Roey is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp- en bouwproces van dit gebouw in glas.

Guy Gillijns, commercieel directeur Van Roey:“We mogen trots zijn op het feit dat het hele bouwteam zich van af de eerste dag tot het uiterste heeft ingespannen om dit fantastische resultaat te bereiken. Dankzij de pro-actieve aanpak en ervaringsgerichte know-how werden alle vooropgestelde eisen qua kwaliteit, budget en timing behaald.”

„Het hoofdkantoor biedt, verdeeld over twee verdiepingen, een gelijkvloers en een kelder, ruimte aan o.a. kantoorruimten, vergaderzalen en een restaurant met eigen keuken. Het gebouw bestaat uit vier symmetrische, door grote patio’s van elkaar gescheiden vleugels, die door een dwarse gaanderij verbonden worden. Op de begane grond is een ruime parking van 6.200m² voorzien.”

De samenwerking tussen AGC en Van Roey begon in 2011 met een Design & Build wedstrijd. Uit 16 ingediende voorstellen werd gekozen werd voor het team Van Roey, versterkt met de architecten Samyn & Partners en BEAI, Architects & Engineers. Op 25 januari 2012 werd gestart met de bouwwerken en na 21 maanden werd op 18 november 2013 de oplevering ondertekend.

„Zero energy building betekent in dit project dat alle primaire energie die nodig is voor het dagelijks gebruik, wordt opgewekt door bijna 2400m² zonnepanelen. Om het energieverbruik verder te minimaliseren, wordt gebruik gemaakt van koude- en warmte opslag in combinatie van geïntegreerde betonkernactivering en een warmtepomp. Verder werden alle gekozen ruwbouw- en afwerkingsmaterialen beoordeeld op hun duurzaamheidskarakter om een innoverend en duurzaam gebouw te bekomen.

In het gebouw wordt gebruik gemaakt van het meest geavanceerde architecturale en decoratieve glas van AGC, gecombineerd met eenvoudige en natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en spuitpleister. Verder is gekozen voor buitenzonnewering met oriënteerbare glazen lamellen.