De producent van bipolaire platen Borit uit Geel mag zich voortaan Fabriek van de Toekomst noemen. Samen met 3 andere ondernemingen mocht het bedrijf de bijhorende trofee van sectororganisatie Agoria in ontvangst nemen. De onderscheiding bewijst dat de Borit schittert is in zijn vakgebied.

Samen met Borit ontvingen Reynaers Aluminium uit Duffel, Dekeyzer-Ossaer uit Koekelare en Lantmännen Unibake uit Londerzeel de titel van Factory of the Future. De labels werden dinsdagavond uitgereikt tijdens een ceremonie in Antwerpen. “Deze productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen, dat de prijzen uitreikt.

Digitalisering
Borit is een productiebedrijf dat belangrijke componenten maakt voor brandstofcellen en electrolysers. Die vinden hun toepassingen in de elektrificatie van transport en hernieuwbare energie. Het bedrijf heeft klanten in Europa, Noord-Amerika en het Verre Oosten. “De voorbije jaren hebben we fors geïnvesteerd in automatisering en digitalisering”, zegt CEO Luc Wanten. Dat zorgde voor een sterke groei met in 2016 een stijging van de omzet met 26%.

Fabrieken van de Toekomst moeten volgens Agoria investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Tegelijk moeten ze doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

Peter Demuynck roept de Vlaamse regering op om Vlaanderen aan de top in Europa te brengen inzake industrie 4.0. “We vragen dat de extra middelen die de regering vrijmaakt voor innovatie, vooral te investeren in het versterken van de transitie naar industrie 4.0. Dit zal niet enkel onderzoek vragen via onderzoekscentra zoals Flanders Make, maar ook het ondersteunen van transformatietrajecten in bedrijven.” Concreet denkt hij aan een ‘rollend fonds’ waar geld in en uit kan vloeien met terugbetaalbare voorschotten.