Boomkwekerij Arbor exporteert 90 procent van productie

arbor wint EOAls pionier veroverde boomkwekerij Arbor uit Hulshout de ene Europese markt na de andere. Ondertussen is 90 procent van de productie voor het buitenland bestemd. Gust Van Dyck had het in 1901 waarschijnlijk niet gedacht toen hij in 1901 bomen begon te kweken. Arbor is de grootste boomkwekerij van België en één van de meest toonaangevende in Europa. Het succesvolle familiebedrijf wordt ondertussen geleid door de vierde generatie Van Dyck. “We staan zeer sterk op de buitenlands markt, aangezien we één van de grote kwekerijen zijn die grote projecten aankunnen”, zegt zaakvoerder Michael Van Dyck. “Zo zijn er in totaal vijf in Europa, allemaal familiebedrijven. Voor de rest in de wereld zijn zulke grote boomkwekerijen onbestaande.”

Frankrijk is de belangrijkste afzetmarkt voor Arbor. Buiten Europa wordt veel geëxporteerd naar Rusland en Centraal-Azië. De Kempense boomkwekerij heeft nog groeipotentieel, ook al zijn bepaalde gebieden in de wereld niet realistisch. “Azerbeidzjan en Turkije zijn veelbelovende markten, maar zuidelijker kunnen we niet gaan”, vertelt Van Dyck. “Dan overschrijden we een klimaatzone waar onze bomen niet voor geschikt zijn. Naar Abu Dhabi en dergelijke is het voor ons dus niet mogelijk om te exporteren.”

Binnen Europa verloopt het transport voor het Hulshoutse familiebedrijf eenvoudig. “Het valt ons wel op dat Nederlandse kwekerijen makkelijker in België kunnen importeren dan andersom. Dat heeft alles te maken met het protectionisme in Nederland dat groter is dan bij ons”, besluit Michael Van Dyck. Arbor won in 2011 de provinciale wedstrijd Excellente Onderneming.