De teler en verkoper van bloembollen Vplant uit Arendonk heeft zijn webshop moeten overbrengen naar een andere domeinnaam. Sinds 2 jaar verkoopt het bedrijf via de URL ibulb.be, maar na een klacht van een Nederlandse organisatie hebben ze die moeten verlaten. “Jammer van de marketing die we hierin hebben geïnvesteerd”, zegt zaakvoerder Geert Vanacker. “En we hadden ook al een goede ranking via Google.”

“We kochten de domeinnaam via DNS omdat die vrij was”, doet Geert Vanacker het verhaal. “Eind vorig jaar kregen we een bericht van een Nederlandse advocaat die ons erop wees dat de naam ‘ibulb’ als merknaam was geregistreerd bij het Benelux Merkenbureau en dat we onze domeinnaam gratis moesten afstaan. Aanvankelijk weigerde ik dat, maar na overleg met onze advocaat zijn we tot een onderling akkoord gekomen.”

Gevolg is dat Vplant zijn webshop nu heeft ondergebracht onder een nieuwe domeinnaam: www.bloembollenshop.com. “Zowel de extensie .be, .nl als .com waren nog vrij en die hebben we gekocht”, gaat de zaakvoerder verder. “We hebben op onze beurt geprobeerd om die naam te laten deponeren als merknaam, maar dat kon niet omdat die te algemeen is.”

Groeiende markt
Via de webshop worden meer dan 400 variëteiten te koop aangeboden aan particulieren. “De webverkoop is groeiende en maakt nu 1 à 2 procent uit van onze omzet”, aldus nog Geert Vanacker. “De verkoop situeert zich hoofdzakelijk in België en Nederland, maar we kregen dit jaar ook bestellingen uit Engeland, Denemarken, Duitsland en Italië.”

Onder de naam Bloembollen Vanacker runnen dezelfde eigenaars ook nog een groothandel in bloembollen. In Arendonk worden dahlia’s en gladiolen geteeld, de overige bollen komen hoofdzakelijk van kwekers in Nederland. De activiteiten van het bedrijf worden gerund vanuit de vestiging in het West-Vlaamse Hulste (Harelbeke).