Aannemer Hoogmartens, die momenteel de werkzaamheden uitvoert op de Turnhoutse Ring tussen de Antwerpsesteenweg en de Steenweg op Merksplas, mag zich aan een boete verwachten van het Agentschap Wegen en Verkeer. Omdat de kwaliteit van de voorgestelde materialen niet voldoet, lopen de werkzaamheden vertraging op. Verwacht wordt nu dat het vernieuwde stuk op 25 oktober open kan.

Eerder al schreven we dat de Ring niet eind september maar eind oktober weer volledig open zou gaan. In tussentijd zou die vanaf morgen tijdelijk worden opengesteld in afwachting van de plaatsing van de brugvoegen. Maar die timing haalt de aannemer niet waardoor er geen tussentijdse opening zal gebeuren en de Ring dus dicht blijft tot eind deze maand.

Problemen met kwaliteit
“De belangrijkste reden voor de vertraging is dat er de afgelopen weken herhaaldelijk problemen waren met de kwaliteit van de door de aannemer voorgestelde materialen”, legt Jef Schoenmaekers van Wegen en Verkeer Antwerpen uit. “De aannemer kon niet garanderen dat de materialen die hij wilde gebruiken voor de heraanleg, voldeden aan onze hoge eisen. Het leveren van de nodige documenten en bewijzen hiervoor heeft de werken jammer genoeg doen vertragen. We weigeren in te boeten op kwaliteit omdat het effect heeft op het gebruiksgemak van de weggebruiker en vooral de duurzaamheid van de nieuwe weg en brug.”

Het agentschap zegt de gang van zaken te betreuren, zo ook de bijkomende hinder die dit veroorzaakt voor weggebruikers, omwonenden, bedrijven en instellingen in de buurt. Het kondigt een boete aan voor de aannemer. “Hoe groot die zal zijn, moeten we nog bekijken”, aldus Jef Schoenmaekers. “De termijn is overschreden en daar staan boetes op, punt. Die boetes komen wel vaker voor, hoewel we altijd een evenwicht proberen te vinden. Maar in dit geval ligt de vertraging duidelijk bij de aannemer.”