Han Temmerman is de eerste ondernemer in Mol die gebruik maakt van een nieuwe subsidie van het gemeentebestuur. Hij krijgt een jaar lang een deel van de huur terugbetaald van zijn wijn- en foodbar Boa Fortuna in de Statiestraat. “Een leuke ondersteuning”, noemt hij dat.

Sinds half januari was hij bezig met de verbouwing van een leegstaand pand in de Statiestraat tot hij recent het initiatief van de gemeente vernam. Met Probeer een Winkel stimuleert die handelaars om zich in het centrum te vestigen. Ze krijgen een jaar lang de helft van de huurprijs (tot € 600) terugbetaald en een coachingprogramma aangeboden.

Financiële ademruimte
Han Temmerman diende een aanvraag in, kreeg een inspectiebezoek en aansluitend het nieuws dat hij in aanmerking kwam voor het aanbod. “Dit biedt mij financiële ademruimte”, vertelt hij. “In het pand waren geen sanitair, toog en keuken aanwezig, dus dat was een flinke investering. Bovendien hebben we een tuinterras aangelegd met een buitenkeuken. Ook heb ik op 1 mei de eerste werknemer in dienst genomen.”

De ondernemer baatte 6 jaar een jeugd- en nachtcafé uit in de Corbiestraat en ging vervolgens 2 jaar aan de slag als zelfstandig vertegenwoordiger voor een aantal wijnhuizen. Zijn wijnkennis trekt hij nu door naar Boa Fortuna. “We hebben een 30-tal wijnen in het gamma en die kunnen allemaal per glas worden besteld. ’s Middags werken we op de lunch met een beperkte kaart en ’s avonds vooral op tapas.”

Met Probeer een Winkel wil de gemeente de drempel voor starters verlagen om hun droom te realiseren. Om in aanmerking te komen moeten ze een huurcontract van minstens 1 jaar afsluiten met de eigenaar van een leegstaand pand in de handelskern.