Biobest-hommels mogen aardbeienziekte in Nederland counteren

Biobest_Flying_DoctorsHommelproducent Biobest uit Oevel-Westerlo heeft de erkenning van de Nederlandse overheid op zak waardoor Nederlandse telers van aardbeien en frambozen gebruik mogen maken van hun bestrijdingsmiddel Prestop 4B. Dat product voorkomt botrytis, in Vlaanderen bekend als vruchtrot, samen met meeldauw de belangrijkste ziekte bij aardbeienplanten. “Die erkenning in Nederland is belangrijk voor ons want er ligt een omvangrijke markt”, zegt Herman Van Mellaert, directeur business development bij Biobest.

Prestop 4B bevat de nuttige schimmel gliocladium die de schadelijke botrytis-schimmel countert. In dit geval dragen de hommels het bestrijdingsproduct rond in de serre. De hommelnesten zijn namelijk uitgerust met een reservoir waar de hommels op weg naar buiten doorheen wandelen. Het product blijft aan hun pootjes kleven waarna de hommels over de kas uitzwermen en gliocladium rechtstreeks achterlaten op de bloemen na hun bloembezoek. Tezelfdertijd blijven ze de bloemen bestuiven.

Veelzijdige bestrijder
“Gliocladium is een erg veelzijdige bestrijder,” vertelt Sarah Van Beneden, product manager bij Biobest. “De schimmel nestelt zich op dezelfde plaats als botrytis, waardoor deze laatste uiteindelijk wordt weggeconcurreerd.” Tot voor kort konden enkel telers uit België en Finland gebruik maken van Prestop 4B. Biobest verwacht in 2016 ook een erkenning in Frankrijk.

Het systeem waarbij de hommels over een bakje met een bestrijdingsmiddel lopen vooraleer uit te vliegen, liet Biobest patenteren als het Flying Doctors-concept.