BioKempenHet mestverwerkingsbedrijf Bio-Kempen in Geel-Ten Aard draait op volle toeren. Er wordt jaarlijks 30 miljoen liter varkensmest verwerkt, waarbij de best beschikbare technieken en een feilloze verstandhouding met de buurtbewoners centraal staan. “Op zeer korte tijd heeft Bio-Kempen zich in de markt weten te zetten als voorbeeldbedrijf door aan te tonen dat mits goede afspraken een combinatie van enerzijds rust en ontspanning, en anderzijds economische activiteit op het platteland wel degelijk mogelijk is”, zegt Guy Van de Perre, die samen met Jan Rommens en Tim Slegers de dagelijkse werking verzorgd.

Bio-Kempen is een coöperatie van 50 varkensboeren uit de regio Midden-Kempen.  In 2007 kocht de coöperatie een leegstaand en vervallen landbouwbedrijf in Geel-Ten Aard, om op die locatie een mestverwerkingsbedrijf uit de grond te stampen. Daarop volgde een vergunningenslag van meer dan drie jaar met ook nog buurtprotesten, zwarte vlaggen en petities. De bedrijfsleiders van Bio-Kempen zijn fier op hun bedrijf en zetten tijdens de Dag van de Landbouw aanstaande zondag de deuren open voor het grote publiek.

De Dag van de Landbouw is al meer dan  30 jaar een succesformule. Elk jaar trekken tienduizenden mensen eropuit om kennis te maken met de moderne land- en tuinbouw. Met het thema ‘Ontdek van heel dichtbij hoe het werkt’ willen de organisatoren iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat.

Het mestverwerkingsbedrijf Bio-Kempen heeft geen extern personeel. Het draait continu 24/24 uur en 7/7 dagen. “Naast een dagelijkse visuele controle kunnen de verantwoordelijken de installatie via de computer thuis opvolgen en bedienen.”

Bio-Kempen voorziet aanstaande zondag doorlopend rondleidingen van 10 tot 18 uur.