Bijzondere Geelse blend haalt prominente wijnkoopgids

jessvanweert_vinceromagazijnDe Lux Brut, een creatie van Jess Van Weert van Vincero Wines uit Geel, heeft een vermelding gekregen in Frank Van der Auwera’s Wijnkoopgids: de 300 Beste Wijnen onder de 10 euro. Bijzonder is dat de wijn een eigen blend is van Van Weert, die tegelijk chef-kok is van het restaurant A la carte in Heist-op-den-Berg.

Jaarlijks selecteren Frank Van der Auwera, een van de meest invloedrijke wijnauteurs van het land, en zijn panel de beste wijnen en bubbels uit het nieuwe aanbod. Zowel witte, rosé en rode wijnen komen aan bod. “De jongste edities merk ik als één van de trends van onze marathonproeverijen dat Belgische – vooral Vlaamse – wijnimporteurs ook cuvées op de markt brengen die ze samen creëren met wijndomeinen waarmee ze al jaren zaken doen”, vertelt Van der Auwera. “Ze beslissen mee over de samenstelling (de druivenblend), de duur van eventuele vatlagering en het bottelmoment. Dat een chef een dergelijk wijnproject opstart, is de eerste keer in onze 29-jarige geschiedenis.”

Al in 10 landen
De wijn die Jess Van Weert maakte, is een aparte wijn omdat hij niet als een klassieke cava maar als ‘bubbels uit de Penedès’ wordt gecommercialiseerd. Zo gebruikte de samensteller bijvoorbeeld de druif gewürztraminer, wat voor een officiële cava verboden is. De Lux Brut werd gelanceerd in april vorig jaar en wordt intussen in een 10-tal landen verkocht.