Er is dezer dagen een bijzonder schouwspel te bekijken in de Toekomstlaan in Beerse. Het plafond van een bedrijfshal van Van Rooy-ABK wordt via een speciale techniek 3 meter omhoog getild. De werkzaamheden kaderen binnen een grote investering van zaakvoerder Carl Van Rooy, die zijn bedrijven in Beerse op een terrein van 6 hectare wil centraliseren.

“In Ravels zitten we in landbouwgebied, allemaal vergund weliswaar, maar de voorbije 10 jaar zijn we sterk gegroeid”, legt Carl Van Rooy uit. “Naast Van Rooy-FBT (fundering en beschoeiingen) zijn we in 2014 gestart met Van Rooy-ABK (betonkelders). Dat bedrijf hebben we midden 2015 overgebracht naar Beerse, op de vroegere site van Ravago. Intussen hebben we er gronden bijgekocht en vergunning aangevraagd om te bouwen en verbouwen. Een maand geleden zijn we begonnen met de afbraak van een industriegebouw en daar zetten we nu een nieuw.”

Techniek uit serrebouw
Tegelijk vinden op dezelfde site werkzaamheden plaats aan een andere bedrijfshal van liefst 3.700 vierkante meter. Omdat er dan niets moet worden gedemonteerd, aangepast en weer opgebouwd, wordt die in zijn geheel 3 meter opgetild. “De volledige hal is vooraf verstevigd en daarna in zijn geheel losgemaakt van de vloer en hangt dus nu in de lucht op een hydraulisch vijzelsysteem”, legt Dirk Royens van bouwbureau Abat uit Beerse uit, dat instaat voor de bouwkundige coördinatie. “De wanden worden opgevuld met betonpanelen. Een sterk staaltje engineering.”

“De werkzaamheden worden uitgevoerd door een Nederlandse firma”, gaat Carl Van Rooy verder. “De techniek komt uit de serrebouw. Bij ons weten is die hier vrij uniek. Ik ken alleszins geen ander voorbeeld van waar die nog is gebruikt.”

Eind dit of begin volgend jaar moeten alle werkzaamheden Groep Van Rooy in Beerse zijn gecentraliseerd. “Wij werken veel in en rond Antwerpen. Beerse ligt voor ons geografisch veel beter dan Ravels”, aldus nog Carl Van Rooy. In totaal werken 45 mensen voor Groep Van Rooy.