De eerste 2 maanden van het jaar waren bijzonder slecht op het vlak van faillissementen in de Kempen. 75 werden er uitgesproken door de handelsrechtbank in Turnhout, tegenover 61 in januari-februari 2016. Een stijging dus van bijna 23%. Het cijfer voor dit jaar is het op 1 na hoogste van de voorbije 10 jaar.

In de voorbije maand februari alleen gingen in de Kempen 41 bedrijven failliet, een stijging van 8% tegenover de 38 van februari vorig jaar. Die 41 is het hoogste van de februarimaanden van de afgelopen 10 jaar. De cijfers zijn afkomstig van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

Over heel België spraken de handelsrechtbanken in februari 865 faillissementen uit, wat er 2 minder zijn dan in februari 2016. Binnen het Vlaamse gewest noteren we een daling van 5,5% tegenover dezelfde maand vorig jaar.

105 jobs
Op het vlak van banenverlies was het faillissement van Advies & Management Dienst bvba uit Malle op 9 februari een triest hoogtepunt. Volgens de laatst gepubliceerde jaarrekening waren er 105 mensen aan de slag.

Vorig jaar viel vooral de sterke faillissementsgraad van de horeca op, een gevolg van de invoer van de witte kassa en de terroristische aanslagen. Nu volgt de horeca eerder de algemene trend. Tegenover de eerste 2 maanden van 2016 merken we een sterke stijging van het aantal falingen binnen de zakelijke dienstverlening (+18,8%), de transportsector (+12%) en een beperkte stijging in de bouwnijverheid (+1%).