Bij maatwerkbedrijf Twerk in Herentals worden deze periode 200.000 sinterklazen, zwartepieten, marsepeinen en speculazen gemaakt en verpakt. De drukste Sinterklaasperiode ooit voor het bedrijf dat werk biedt aan mensen met een autismespectrumstoornis.

“We kunnen nu meer dan dubbel zoveel produceren dan in 2015, door investeringen in enkele extra machines maar zeker ook door harder en efficiënter werk van al onze collega’s en extra hulp van vrijwilligers”, zegt zakelijk coördinator Bart Michiels. “We zijn een goed geolied bedrijf geworden. En onze producten kunnen iedereen plezieren.”

Het Sintgamma telt meer dan 1.500 varianten van pakketjes en grote en kleine figuren. Dat maakt dat zowel een KMO als een multinational zoals Johnson & Johnson klant zijn. Deze laatste laat bijvoorbeeld voor elke afdeling een specifiek pakketje samenstellen. “Zo zorgen ze voor een maatschappelijk verantwoord en (h)eerlijk presentje”, aldus Michiels.

Talenten ontplooien
Door meer chocola te produceren en te verkopen, kan Twerk meer werkzekerheid garanderen aan mensen die vanwege hun specifieke beperking moeilijker aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt. “Hier kunnen ze volledig hun talenten ontplooien, krijgen ze zinvol werk en loon naar werken”, legt de zakelijk coördinator uit.

Het maatwerkbedrijf benadrukt dat het enkel werkt met Fairtrade-gecertificeerde grondstoffen.