Bestuivingstechnologie van Biobest wint Franse onderscheiding

De bestuivingstechnologie „Flying Doctors” van Biobest werd op SIVAL, een vooraanstaande beurs voor land- en tuinbouw in het Franse Angers, bekroond als toonaangevende innovatie. De jury erkende de uitzonderlijke mogelijkheden van de Flying Doctors® in bestuiving van gewassen en kende aan dit Biobest-product een ‚SIVAL D’ARGENT’ toe.

Nog maar een paar weken geleden verscheen een wetenschappelijke publicatie van Breeze en collega’s. Hier wordt het tekort aan honingbijen in Europa land per land in kaart gebracht, rekening houdend met het areaal aan gewassen waarvoor insectenbestuiving van essentieel belang is. Frankrijk, net zoals een heel aantal andere landen in Europa, beschikt over minder dan 50% van de honingbijen die nodig zouden zijn. De vraag van heel wat fruittelers naar hommels neemt dan ook zeer snel toe. We zien dit niet enkel in serres, waar hommels al lang een gevestigde waarde zijn, maar steeds meer ook in open lucht.

Loïc Goëau van Biobest Frankrijk: “Deze SIVAL D’ARGENT toont aan dat we met het Flying Doctors® systeem onze bestuivingstechnologie naar een nog hoger niveau getild hebben. Nu kunnen we stuifmeel ook goed verdelen in boomgaarden waar het schaars aanwezig is. Het Flying Doctors® nest laat ons toe vooraf verzameld stuifmeel aan te brengen in een speciale “dispenser” die in het nest is ingebouwd. De hommels nemen het stuifmeel mee wanneer ze uitvliegen en zetten het af in de bloem bij elk bloembezoek. We hebben demonstratieproeven uitgevoerd in peer, kiwi en kiwibes. De resultaten waren verbluffend, zowel qua opbrengst als qua vruchtmaat. Kiwi telers zijn al gewend om stuifmeel te spuiten of te verstuiven. Voor hen zijn de besparingen in arbeids- en stuifmeelkosten aanzienlijk. Ook onze eerste testen in kers en appel zijn erg beloftevol”