Met een nettoresultaat van 7 miljoen euro in 2017 heeft recyclagebedrijf Campine uit Beerse zijn beste jaarresultaat ooit geboekt. Nochtans was het jaar slecht begonnen met een boete van 8,2 miljoen euro die de Europese Commissie oplegde wegens een aankoopkartel in gebruikte autobatterijen. De stijgende metaalprijzen en goede operationele prestaties droegen bij tot de sterke financiële resultaten over heel 2017.

De boete van de Europese Commissie, die al werd geïntegreerd in de resultaten van 2016, kon worden betaald vanuit de eigen cash-flow. Het bedrijf ging hiertegen trouwens in beroep, maar een beslissing wordt pas midden 2019 verwacht.

“Voor 2018 voorzien we een investeringsbudget van meer dan 7 miljoen euro om capaciteitsverhogingen en productiviteitsverbeteringen te realiseren”, zegt voorzitter Patrick De Groote. “Het is de eerste stap van een nieuw businessplan dat later dit jaar zal worden ontplooid.” De raad van bestuur benoemde in augustus 2017 bestuurder Willem De Vos als CEO, die nieuwe opportuniteiten ziet in de circulaire economie.

Veel kansen
“Dankzij onze uitgebreide kennis in de recyclage van autobatterijen en metaalafval konden we expertise opbouwen in het terugwinnen van verschillende metalen uit post-consumer en industriële afvalstromen en dit opent vele deuren voor synergieën in de toekomst”, zegt CEO De Vos. “Het tijdperk van de loodzuurbatterij is helemaal niet voorbij omdat elektrische wagens deze batterij nodig hebben om alle systemen – buiten het aandrijven van de motor – van stroom te voorzien.”

De CEO maakte carrière in de chemische en kunststoffensector en ziet ook daar kansen. “We versnellen de innovatie in ons productgamma van vlamvertraging voor kunststoffen; die markt groeit namelijk jaarlijks met meer dan 10%.” Verder wil het bedrijf zich toeleggen in de combinatie van metaalrecyclage en het recycleren van plastics.