Op 30 juni sluit restaurant ’t Kempisch Pallet in Zoerle-Parwijs. Uitbaters Bert en Rita Taels-Luyten gaan dan na 37 jaar met pensioen. Van die laatste maanden willen ze nog iets speciaals maken door hun klanten wekelijks een ander menu voor te schotelen. Intussen gaan ze op zoek naar een koper.

Een verrassing is de sluiting zeker niet. Die hadden ze in juni 2016 al aangekondigd toen ze van de bezoekers van de Restaurantweek de hoogste quotering hadden gekregen van alle deelnemende restaurants over heel België. Gault&Millau beloonde ’t Kempisch Pallet vorig jaar nog met een 14/20, evenveel als de sterrenrestaurants Colette (Westerlo) en La Belle (Geel).

“We blikken heel positief op al die jaren terug. We zouden het direct terug opnieuw doen”, zegt het koppel dat in 1981 aan zijn horecacarrière begon. Al die jaren runden ze hun restaurant vanuit hetzelfde pand aan Bergveld in Zoerle-Parwijs, dat weliswaar geregeld werd gerenoveerd.

Alles meegemaakt
“We hebben alle watertjes doorzwommen”, weet Rita. “We maakte de crisis mee, de opkomst van brasseries en tavernes, maar we zijn altijd ons ding blijven doen: een restaurant dat vertrekt vanuit het pure product. Wel hebben we mee de trends gevolgd.”

Om de klanten van al die jaren te verblijden, zetten ze de komende maanden alle klassiekers nog eens op de kaart met wekelijks wisselende menu’s. Tegelijk staat de zaak te koop. “We willen het pand in zijn geheel verkopen, inclusief de keuken en het meubilair. Op die manier kan iemand die zin heeft om een restaurant te beginnen, meteen starten. Hoewel de koper er natuurlijk mee kan doen wat hij wil.”

Zelf zijn ze recent begonnen met de bouw van een nieuwe privé-woning, ook in Zoerle-Parwijs. “Het eerste half jaar na de sluiting gaan we ons hierop richten”, vertelt het koppel. “Nadien zien we wel. We gaan er een tafel voor 10 personen plaatsen, dus het zou kunnen dat we bijvoorbeeld 1 keer per week een table d’amis organiseren. Maar dan niet meer commercieel.”