Beneens werkt mee aan Winkelinrichting als dienst

Beneens uit Olen is één van de partners in de realisatie van een nieuwe dienst voor winkelinrichting. Dit innovatieve concept wordt vandaag voorgesteld tijdens het Cleantechfestival in Houthalen. “Het gaat om een totaalservice die de Vlaamse retailer volledig ontzorgt in elk aspect van zijn winkelinrichting zodat hij zich meer kan focussen op zijn klant. Gevolg is meer verkoop en ook een lagere ecologische voetafdruk.”

‘Winkelinrichting als dienst’ ontzorgt de Vlaamse retailer tijdens het ontwerp, de bouw en de exploitatie van het winkelinterieur, tot en met de sloop. De nieuwe dienst is gebaseerd op het cradle-to-cradle principe. “Bedoeling is afvalloos te produceren door een maximaal hergebruik van materialen in een gesloten kringloop. Dit wordt mogelijk door de volledige levenscyclus van de winkelinrichting voor ogen te houden. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van herbruikbare en recycleerbare materialen, zuinige en hernieuwbare energietechnologieën en een doordacht ontwerp van de winkelinrichting zodat het geheel eenvoudig te demonteren is. Dat verlaagt niet alleen de ecologische voetafdruk, maar ook de total cost of ownership van het winkelinterieur.”

Het innovatieve concept voor winkelinrichting kreeg al de Prijs van de Open Bedrijvendag 2011 ‘Materialen in beweging’ en de ‘Schrijnwerkersaward voor Innovatie’. Het werd uitgewerkt en bestudeerd door een consortium van bedrijven:

  • Beneens: een Vlaamse bouwonderneming die zich toespitst op ruwbouw, interieurwerken, schrijnwerkerij, aluminiumconstructies en winkelinrichting (www.beneens.be).
  • MIP: het Milieu- en Innovatie Platform is een initiatief van de Vlaamse Regering en moet bedrijven stimuleren om te investeren in nieuwe producten, processen en diensten die de impact op het milieu verminderen (www.mipvlaanderen.be).
  • Andres: een Belgische kledingfabrikant voor vrouwen, die hoogwaardige kleding produceert onder een aantal merknamen, waaronder xandres en Hampton Bays (www.andres.be).
  • Helbig: Belgische producent van kwalitatieve en creatieve modulaire systemen voor winkelinrichting (www.helbig.be).
  • Gyproc: wereldwijd marktleider op het gebied van gipsproducten en systemen voor de binnenafbouw (www.gyproc.be).