Beneens viert nieuwbouw en verjaardag met 900 gasten

Jo (links) en Joeri Beneens.

Jo (links) en Joeri Beneens.

Volgend weekend wordt er volop gefeest bij Beneens in Olen. Het Bouwbedrijf Beneens viert zijn 80ste verjaardag, dochterondernemeing Alucon NV blaast 25 kaarsjes uit. Bovendien wordt het nieuwe kantoorgebouw officieel in gebruik genomen en de eigen energieopwekkingsinstallatie opgestart. 900 gasten zullen de feestelijkheden bijwonen.

Dat nieuwe kantoorgebouw is een toonbeeld van duurzaam bouwen. Het bestaat uit 3 bouwlagen die werden opgetrokken door middel van een CLT-constructie in hout uit PEFC-gecertificeerde bossen. CLT-houtbouw biedt uitstekende waarden qua thermische isolatie en luchtdichtheid en is geschikt voor passiefbouw. “Omdat we als firma onze klanten graag sensibiliseren over eco-efficiëntie, zagen we het als een enorme kans om ons nieuwe gebouw bijna-energieneutraal te bouwen. Hiervoor zijn bijkomende investeringen vereist, maar de energiefactuur en de C0²-impact liggen een pak lager dan bij traditionele bouwmethodes. De verwarming van het nieuwe gebouw gebeurt met de restwarmte van onze elektriciteitsopwekking”, zeggen bedrijfsleiders Jo en Joeri Beneens.

Eigen stroom
Met eigen onbruikbare houtresten en die van schrijnwerkerijen uit de buurt produceert Beneens voortaan zelf zijn elektriciteit voor het bedrijf. Restwarmte wordt gebruikt voor de kantoren en spuitcabines. Elektriciteitsoverschotten worden voorlopig op het net geplaatst. In de nabije toekomst wordt de overschot op batterijen opgeslagen, zodat deze ter beschikking is tijdens piekmomenten. “Momenteel zijn we metingen aan het uitvoeren om de dimensie van de batterijen te bepalen”, zeggen Jo en Joeri Beneens.

Voor de officiële opening komen volgend weekend Europees commissaris Marianne Thyssen en minister Bart Tommelein naar Olen. Bij Beneens werken 140 mensen.