Beneens verankert duurzaamheid in beleid

Foto: Joren de Weerd

Foto: Joren de Weerd

Bouwbedrijf Beneens uit Olen zet hoog in op duurzaamheid. Zo biedt het “winkelinrichting als dienst” aan. Op basis van een leasecontract worden winkels ingericht met kostenbesparende en duurzame materialen. De inrichting wordt gekoppeld aan een onderhoudsdienst. “”Op die manier bieden we onze klanten een ontzorgende oplossing met zowel economische als ecologische voordelen”, zegt Karel Beneens.

Beneens integreert duurzaamheid in haar volledige beleid. Zo werkt het momenteel samen met VITO aan een studie rond een nieuwe verwarmingsinstallatie die niet alleen het bedrijf moet verwarmen tijdens de wintermaanden maar waarbij ook elektriciteit opgewerkt kan worden en ook aan een warmtenet  waarop ook andere bedrijven in de omgeving kunnen aansluiten . “VITO bestudeert enerzijds in hoeverre een samenwerking met andere bedrijven mogelijk is voor de aanvoer van houtafval voor de verbranding en kijkt anderzijds of het haalbaar is om met de installatie via organic rankine cycle elektriciteit  op te wekken en hiermee haar eigen electriciteitsbehoefte kan indekken.”

“Duurzaamheid moet verankerd zitten in het beleid”, meent Karel Beneens. Zo wordt ook het personeel gestimuleerd om actief mee te denken rond het verduurzamen van onze processen en hebben we veel aandacht voor mensgericht ondernemen. Hierin worden we trouwens extern begeleid door twee coaches.Frank Adriaensen van Eduwood begeleidt ons in het productieproces, en Jan Willems van Motus Consulting helpt ons bij alle andere facetten van mensgericht ondernemen.”

“Door in te zetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben wij heel wat groei kunnen realiseren in moeilijke tijden. Beneens kende vorig jaar een groei van 20 procent, en dat kunnen we dit jaar nog eens herhalen.”