Het laatste gebouw van Belgonucleaire in Dessel worden begin volgend jaar afgebroken. Ruim 50 jaar na de oprichting zal dan van de nucleaire opwerkingsfabriek alleen nog maar een herinnering overblijven. Niras wil het bedrijfsterrein van 12 ha kopen. Het nieuws staat te lezen in het juninummer van Stora Magazine. 10 jaar geleden verloren 250 mensen hun job bij de sluiting van de fabriek.

Belgonucleaire produceerde jarenlang MOX-brandstofstaven voor verschillende Europese kernreactoren. Na de beslissing in 2006 om de activiteiten in Dessel te staken, werd in 2009 begonnen met de ontmanteling van de fabriek. Dat moest heel omzichtig gebeuren omdat in bepaalde gebouwen werd gewerkt met plutonium. Het moeilijkste werk was de ontmanteling van 170 met plutonium besmette handschoenkasten. Dat werk werd vorig jaar afgerond. Intussen is ook al een aantal gebouwen afgebroken. Het laatste gaat begin volgend jaar tegen de vlakte.

200 ton radioactief afval
De ontmanteling brengt zo’n 200 ton hoogradioactief afval met zich mee, goed voor 550 kubieke meter. Het overgrote deel zal wellicht in een diepe berging terechtkomen. In afwachting wordt het bewaard bij Belgoprocess in Dessel.

Het FANC volgt de ontmantelingswerkzaamheden op en moet zijn fiat geven bij de uiteindelijke vrijgave van het 12 ha grote terrein. Niras heeft te kennen gegeven dat het dit terrein in de nucleaire zone wil kopen om op die manier een verbinding te maken tussen het landschapspark Tabloo en de te bouwen bovengrondse berging van laagradioactief afval.