Belgische werknemers te dik maar Cartamundi biedt tegengewicht

cartamundiMeer dan de helft van de Belgische werknemers (52,8%) hebben een te hoge BMI en deze groep wordt jaarlijks groter. Reden is dat ze te weinig bewegen. Amper een kwart van de werknemers beweegt 150 minuten per week. De gegevens komen uit een onderzoek bij 250.000 werknemers door Idewe, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Het bedrijf geeft Cartamundi uit Turnhout als voorbeeld hoe het ook kan.

De speelkaartenproducent gaat de kilo’s te lijf met tal van initiatieven om de 300-tal medewerkers op het hoofdkantoor in Turnhout te laten bewegen. Zo heeft Cartamundi een eigen loop-, fiets-, en zelfs kajakploeg. Daarnaast werden er verschillende start-to-run programma’s georganiseerd. Myriam Hoste, Group HR Director van Cartamundi: “We geloven echt dat iemand die zich goed in zijn vel voelt, in  staat is tot betere prestaties. We vinden het hierbij belangrijk dat onze werknemers zelf initiatieven nemen. Initiatieven die wij als bedrijf dan steunen.”

10.000 stappen
Zo lanceerden 2 werknemers van Cartamundi het project ‘Cartamotion’, een laagdrempelig programma om collega’s in beweging te krijgen. Een uitloper hiervan is het 10.000-stappen programma. “Mensen zitten aan hun bureau en zetten op een doorsnee dag nauwelijks 3.000 stappen, wat veel te weinig is. Met allerlei kleine initiatieven willen we collega’s ertoe aanzetten om elke dag minstens 10.000 stappen te zetten. En we zien dat het werkt.”

Het bewegingsprogramma van Cartamundi staat niet op zich. Ook gezonde voeding maakt hier deel van uit. Het bedrijf biedt zijn werknemers in de zomer geregeld fruit aan en in de winter verse soep. “Ook hier stellen we vast dat de kleine initiatieven resulteren in een algemene gedragsverandering. We zien bijvoorbeeld steeds meer gezonde etenswaren in de gemeenschappelijke koelkasten in het bedrijf.”