Belgisch Paviljoen wordt mee door Kempens bedrijf gebouwd

Besix en Vanhout bouwen het winnende ontwerp voor het Belgische paviljoen op Expo 2015 in Milaan. Het nieuwe paviljoen combineert de Belgische identiteit en knowhow met duurzaamheid en technologische innovatie. Het ontwerp is van Patrick Genard en Asiciados, architect is Marc Belderbos.

„Het Belgische paviljoen is een innovatief gebouw met een hoog expo gehalte”, licht Bert Lenaerts toe. „De beleving is belangrijk, we moeten België op zijn best tonen.”

Het Belgische paviljoen vertelt drie verhalen. Zo geeft het ontwerp op zich het algemene thema van de expo „Feeding the planet/ Energy for life” weer. Het ontwerp is immers gebaseerd op de ‚lobbenstad’: een concept uit het begin van de vorige eeuw, waarbij een stad opgebouwd is als lobben rond het hart van een bloem. Het Belgische paviljoen staat helemaal in het teken van duurzaamheid. Dankzij een goede isolatie en controle van het natuurlijk zonlicht, een strategisch gebruik van ventilatie en vers water wordt het verbruik sterk beperkt. Elektriciteit wordt geleverd door een zonneboom. Natuurlijk zet het Belgische paviljoen de Belgische identiteit in de verf.

Het perceel van in totaal 2717 m² werd opgedeeld in verschillende stukken. Het gelijkvloers bevat een expositie- en productieruimte, de VIP-receptie, dienst- en opslagruimtes, en een vestiaire voor het personeel en ‚de grot’. Deze ‚grot’ moet de wetenschappelijke en informatieve knowhow van België duidelijk maken aan de hand van universitaire onderzoeken en ervaringen. In een grote tuin van 1000 m² kan de bezoeker in een groot centraal atrium, een winkel, bar, chocoladehoek, bier- en kaasstandjes, een restaurant en een open keuken allerlei Belgische geneugten ontdekken. De bovenliggende verdiepingen bestaan uit een administratief gedeelte en een extra VIP-ruimte met vergader- en receptiezaal. Het dakterras doet dienst als receptieruimte.

„Een prestigeproject! De uitdaging ligt hem vooral in de termijn. Het paviljoen moet op enkele maanden gemonteerd worden en wordt achteraf weer gedemonteerd. Maar het is een eer om dit te mogen bouwen,” besluit Bert Lenaerts.

Besix heeft een zetel en dus ook heel wat contacten in Milaan.