Costa Blanca zuid - villa TVolgens de vereniging van Spaanse notarissen werden in 2014 72.637 Spaanse woningen aan buitenlanders verkocht, 3.507 daarvan aan Belgen. Een lichte daling tegenover 2013 toen het er 2.804 waren. “De prijzen in Spanje hebben de bodem bereikt”, zegt zaakvoerster Marleen De Vijt van Azull Benelux uit Herentals, naar eigen zeggen Belgisch marktleider voor de verkoop van woningen in Spanje.

De meeste nieuwe buitenlandse eigenaars van Spaans vastgoed zijn de Britten, gevolgd door de Fransen. Afhankelijk van de bron – notarissen of kadaster – volgen dan de Belgen of de Duitsers op de derde en vierde plaats. De Russen zakken weg naar de zesde plaats.

Azull Benelux verwacht dat de prijzen in 2015 voor wat de bestaande woningen betreft, verder zullen stabiliseren en dat de nieuwbouwwoningen vooral in de kuststreken verder zullen stijgen met gemiddeld 5%.

Focus op Spanje
Het Kempense bedrijf specialiseert zich in de aankoop van buitenlands vastgoed, meer bepaald in Spanje, Portugal, Frankrijk en Mexico. “Tegenwoordig in hoofdzaak Spanje”, zegt Marleen De Vijt. “Voor Frankrijk nemen de meesten een afwachtende houding aan omdat de verwachting is dat de prijzen daar nog zullen dalen.”

Azull heeft naast Herentals ook een kantoor in het Spaanse Murcia. In totaal werken dertien mensen voor het bedrijf. Op jaarbasis verkoopt het Belgische kantoor een 100-tal woningen in Spanje.