HVAC-bedrijf Belcotec en zusterbedrijf Clevr zijn verhuisd van Dessel naar Geel. De onderneming, die een 60-tal medewerkers telt, bouwde als eerste een vestiging op de toekomstige Innovatiecampus Geel. “Vrijwel heel ons management en een groot aantal medewerkers komen van de scholen hiernaast”, zegt gedelegeerd bestuurder Jan Vangeel.

Belcotec werd ruim 5 jaar geleden opgericht als HVAC-bedrijf (heating, ventilation, airco & cooling) en richt zich op grote projecten: rust- en verzorgingstehuizen, scholen, residentiële projecten. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 14 miljoen, dit jaar wordt 16 miljoen vooropgezet. Onder de naam Clevr biedt de onderneming ook zelfbouwpakketten rond energie en ventilatie aan particulieren. “95% van onze activiteit zit binnen Belcotec”, aldus Jan Vangeel.

Permanent innoveren
De nieuwbouw kreeg de naam Willis Building, genoemd naar Carrier Willis, de uitvinder van airconditioning, en is uitgerust met Zero Emission Technology. “Voor verwarmen en koelen gebruiken we geen fossiele brandstof maar wel een systeem van koude/warmte opslag, warmtepompen en 130 zonnepanelen”, legt de gedelegeerd bestuurder uit. “Onze investeringskost? 1,5% van onze omzet.” In september is de nieuwbouw een case op een symposium over warmtepompen in Brussel.

Waarom ze zich op de Innovatiecampus wilden vestigen? “Wij doen permanent aan innovatie. Momenteel werken we mee aan de bouw van Zuiderzicht Antwerpen, de meest energetische hoogbouw van get ogenblik. Bij Ecoren in Bilzen testen we een systeem uit om rond een oudere sociale woning in 4 tot 5 dagen een isolatieschil te bouwen. Hiervoor werken we samen met verschillende wetenschappelijke partners.”