De ophaalbrug aan Nyrstar in Balen-Wezel gaat 6 weken dicht voor onderhoud. Mede door de film Groenten uit Balen is het bouwwerk zowat de bekendste fabrieksbrug van de Kempen en misschien wel van Vlaanderen. De werkzaamheden kaderen ook in een betere ontsluiting van de achterliggende bedrijvenzone.

De iconische brug over het Kanaal van Beverlo dateert al van de periode dat de zinksmelterij Vielle Montagne heette en ze vormde al die tijd de verbinding tussen de fabriek en de naastliggende cité. Tijdens Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers de brug op, maar nadien werd ze weer opgebouwd. Nog altijd rijden auto’s, fietsers en vrachtwagens over de houten liggers. Na meer dan 70 jaar is het tijd voor een grondige renovatie.

Omleiding via Kristalpark
Op 19 februari gaat de brug dicht en de werkzaamheden duren tot en met 30 maart. Voetgangers, fietsers en bromfietsers zullen gebruik kunnen maken van een drijvende constructie op het water. Vrachtwagens, auto’s en moto’s moeten een omleiding volgen via het Kristalpark in Lommel. De industriezone Driehoek in Balen blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk via de aansluiting industrieterrein Kristalpark Lommel. De doorsteek wordt lichtjes aangepast en toegankelijk gemaakt en zal enkel tijdens de periode van de werkzaamheden open zijn.