paul janssenVandaag 2 december is het precies 10 jaar geleden dat het standbeeld van dr. Paul Janssen, stichter van Janssen Pharmaceutica, aan Tempelhof in Beerse werd onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van een grote schare prominenten en zijn weduwe Dora Janssen. De gemeente wou de gelegenheid aangrijpen voor een herdenkingsplechtigheid vandaag, maar stelde die uit naar Erfgoeddag 2017 voor een grootschalig eresaluut.

Dr. Paul Janssen was één van de meest productieve onderzoekers naar nieuwe geneesmiddelen van de vorige eeuw. Hij en zijn teams creëerden doorbraakgeneesmiddelen in tal van ziektedomeinen, onder meer op het vlak van anesthesie en pijnbestrijding, psychiatrie, schimmelziekten en gastro-intestinale ziekten. Hij is houder van meer dan 100 patenten als uitvinder van geneesmiddelen.

Sinds 1961 is Janssen Pharmaceutica een onderdeel van Johnson & Johnson, het meest gediversifieerde bedrijf in de gezondheidszorg ter wereld. De onderneming is vertegenwoordigd in meer dan 40 landen en verkoopt zijn geneesmiddelen in meer dan 150 landen.

Eredoctoraten en prijzen
Dr. Paul Janssen kreeg wereldwijd 22 eredoctoraten, ontving meer dan 80 medische prijzen en was erelid van meer dan 30 wetenschappelijke instituten en organisaties.
Hij was auteur en co-auteur van meer dan 850 wetenschappelijke publicaties en hield meer dan 500 wetenschappelijke voordrachten over de hele wereld.

Het standbeeld dat 10 jaar geleden werd onthuld, is van de Antwerpse kunstenaar Wilfried Pas. Het is 1m60 hoog en weegt meer dan 1 ton. Ter gelegenheid van Erfgoeddag op zondag 23 april 2017 wordt dr. Paul Janssen extra in de kijker gezet in Beerse. Het nationale thema is dan ‘zorg’.