Beenhouwer gaat voor puur en lokaal

slager Geert & WendyHet Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen en de Landsbond der Beenhouwers maakten gisteren bekend dat het aantal zelfstandige beenhouwers op 5 jaar tijd met 10,1% is gedaald. In 2009 waren er in heel België nog 4.131 slagers. Eind 2014 bleven er nog 3.741 over. Ze moeten het vaak afleggen tegen de supermarktketens en nu ook de maaltijdboxen. Slager Geert Hermans uit Retie gooide deze week drastisch het roer om. Hij stapte uit de groepering Sterslager en legt de focus helemaal op pure en lokale producten.

“Ik begin opnieuw zoals we 22 jaar geleden zijn gestart”, zegt Geert Hermans, die ook voorzitter is van de Turnhoutse Beenhouwersbond en omstreken. “En dat wil zeggen: zonder groepering en helemaal ons eigen ding doen.”

Gezond en aan dezelfde prijs
Slagerij Geert en Wendy schakelt over naar het gezondere varkensvlees onder het label Bel’Vidha, dat eind vorig jaar is gelanceerd door vleeshandel RISA uit Lille. De eieren die hij gebruikt in gerechten en slaatjes, zijn bio en komen van een leverancier uit Retie zelf. “Ik wil lokaal werken en mijn klanten iets gezond geven aan dezelfde prijs”, legt Hermans uit.

Volgens hem is dit de juiste weg in de concurrentie met de supermarkt, samen met vriendelijkheid van het personeel en porties op maat van de klant. Binnenkort toont hij zijn klanten via filmpjes hoe pensen en vleesbrood worden gemaakt in het eigen atelier, zo ook hoe ze zelf hun spek zouten. “Met die ambachtelijkheid willen we het verschil maken”, aldus nog Geert Hermans.