Bedrijventerreinen in Kempen worden schaars

Het aanbod aan bedrijventerreinen in de Kempen is biezonder schaars geworden. Volgens directeur-voorzitter Kris Vreys van de intercommunale IOK zijn er vandaag nog hooguit 75 hectaren ter beschikking. De spreiding van de terreinen is bovendien biezonder ongelijkmatig. De Noorderkempen (Turnhout-Hoogstraten) zijn nog relatief goed bedeeld. In de Zuiderkempen daarentegen, de omgeving van het Albertkanaal is er nagenoeg geen grond meer beschikbaar.

“Het aanbod is echt wel problematisch geworden”, geeft Vreys toe. “We moeten er echt alles op zetten om iets aan het probleem te doen. Wij proberen nieuwe gronden aan te kopen. Doch dan gaat het werkelijk om langetermijnprojecten met vaak een heel erg moeilijk traject. Als IOK zetten wij vandaag veel op de herwaardering van verlaten bedrijventerreinen. Militaire domeinen bv. Zoals in Turnhout. In de afgelopen jaren hebben we zo’n 40 miljoen euro geïnvesteerd in de herwaardering van dergelijke gronden. Maar ook hier is het niet altijd makkelijk.”
Vandaag beschikt het IOK nog over 75 hectaren in aanbieding. In 2013/14 zou daar nog 50 hectaren bijkomen. In de planning voor de komende tien jaar steekt nog eens 150 hectaren.