Bart Daems ontwikkelt onzichtbare energiebom voor elektrische fietsen

't wielekeBart Daems van fietsenwinkel ’t Wieleke is er in geslaagd om met behulp van 3D-technologie een nieuwe batterij en houder te ontwikkelen voor een elektrische fiets, die onzichtbaar weggewerkt zijn in het frame. De technologie wordt eind deze maand voorgesteld op de grootste fietsbeurs ter wereld.

Gepassioneerd door technologie, sleutelt Bart Daems al vanaf zijn 13 jaar aan fietsen en motoren. Ruim twintig jaar geleden startte hij op 19-jarige leeftijd in bijberoep met het herstellen van fietsen in de garage van zijn ouders. Ondertussen heeft hij een ruime winkel van ongeveer 800m² in het centrum van Groot-Vorst uitgebouwd.

’t Wieleke is al enige tijd distributeur voor Benelux Vivax, een leverancier van elektrische fietsen. De voorbije maanden is Bart vooral ’s nachts in de weer geweest om een innovatieve batterij te ontwikkelen. “Wij hebben een nieuwe batterij ontwikkeld die volledig weggewerkt is in een drinkbus en zodoende helemaal onzichtbaar is. De motor van dit systeem is ook onzichtbaar weggewerkt in de zadelbuis. Dus met deze nieuwe batterij en houder met de draadloze bediening is het voor omstaanders niet meer te zien wanneer iemand met een e-bike rijdt. De houder voor de batterij hebben wij in 3-d getekend en daarna prototypes laten printen met 3d-printer. De prototypes zijn nog een 3-tal keer aangepast, alvorens ze geprint zijn bij het Leuvense Materialize. Een Duitse leverancier zorgde voor waterdichte, magnetische connectoren. Met dit alles hebben we een uniek product ontwikkeld dat nog niet op de markt aanwezig is. Het is vooral gericht naar sportievelingen die grotendeels op eigen kracht rijden, maar die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken in moeilijke omstandigheden zoals bij het beklimmen van een steile helling of bij tegenwind.”

Volgende week vertrekt Bart met zijn vrouw en dochter op fietsvakantie om via Slovenië, Italië, en Zwitserland in Duitsland bij ‘s werelds grootste fietsbeurs in het Duitse Friedrichshafen uit te komen. Op deze beurs worden allerlei nieuwigheden binnen de fietswereld bekroond. “We gaan ons nieuwe procedé eind augustus lanceren op de beurs. De verwachtingen zijn hoog gespannen! Ik ben zeer benieuwd hoe het onthaald zal worden. Wie weet is dit wel een award waard?”

Vanaf september gaat de energiebom in productie. Voor 3000 euro kan de batterij ingebouwd worden in elektrische koersfietsen, mountainbikes en fitnessfietsen. Wie wil zien hoe dit in zijn werk gaat, kan dit filmpje bekijken. (Stefan HELSEN)